Kurs, türev piyasalar ve vadeli borsaların dünya ekonomisini şekillendirici niteliğini irdeleyerek başlayıp Türkiye piyasasalarında oynadığı önemli rolü açıklayarak başlar ve borsalarımızın hangi aşamada bulunduğunu ve hedeflerin neler olduğunu tartışır. Dünya türev piyasalarını kısa bir tarihini inceledikten sonra, gerekli tanımları yaparak konunun mekanizmasına döner.
Klasik türev piyasalar ders ve kitaplarından farklı olarak, başta vadeli borsaların nasıl işlediğinden başlayacağına bir vadeli sözleşmenin neler içerdiğinin ayrıntılarına ve vaka çalışmalarına döner. Başta VİOP uygulamaları olmak üzere, vadeli sözleşmelerin içeriği modülünü tamamlayan katılımcı, zaten konunun yarısını yalın bir şekilde sindirmiş olacaktır.
Daha sonra, vadeli borsaların amaç, işlev ve oluşumlarının koşulları işlenir ve vadeli borsalar ile forward (gelecekteki) borsalar arasındaki temel farklılıklar ele alınır
Artık konu üzerinde yeterli bir kavrayışa sahip olan katılımcıya vadeli borsaların işleyiş mekanizmalarını açıklama zamanı gelmiştir. Bu modülde takas merkezinin rolü, teminatlar, pozisyon açıp kapatma, açığa satış, işlem hacmi ve açık pozisyon, emir türleri, hedging ve baz ve fiyatlama gibi kavramlar açığa kavuşturularak vadeli piyasaların birinci kısmı tamamlanır.
İkinci kısımda, her tür piyasa için (döviz, hisse senetleri, enerji, emtia, faiz oranları) FİYATLAMA, ARBİTRAJ ve HEDGING üzerinde çok sayıda örnekler ve vaka çalışmaları sunulur.
Eğitim programının üçüncü kısmı OPSİYON ve VARANT’ları içerir. Bu kısımda opsiyon ve varantların amaçları tanıtılır ve gerekli uluslararası tanımlar yapılır. Bu tanımlarda katılımcı, tüm opsiyon ve varant terminolojisinin anlamlarını öğrenir. CALL ve PUT kavramları ilk önce güncel hayattan örnekler daha da sonra bilinen veri satıcılarının ekranlarından gerçek yansımalarla pekiştirilir. Tüm opsiyon trader’ları ve analistlerin kullandıkları ama son derece basit şemalarla opsiyon pozisyonlarının kâr/zarar potansiyelleri, opsiyon primlerini belirleyici piyasa unsurları ve uygulanabilir opsiyon stratejileriyle de sonuca varılır.
Bu bölümde aynı zamanda, ülkemizde yatırımcıya sunulan farklı VARANT ürünleri (düz varantlar, turbo varantlar, yayılma varantları, iskontolu sertifikalar, döviz varantları, yurt dışı endeks varantları, emtia varantları ele alınır.