• persembe@persembe.com

YENİ BÜYÜK ÇÖKÜŞ

Ocak 2021
The New Great Depression
151 sayfa
Çevirmen: Ali Perşembe

ABD tarihinin en kötü ekonomik krizini önceden tahmin eden Rickards, şimdi size krizde nasıl ayakta kalacağınızı anlatıyor!

Bu kriz öyle 2008, hatta 1929 krizi gibi değil. COVİD pandemisi yüzünden ortaya çıkan Yeni Büyük Çöküş ABD tarihinin en büyük krizi. İşini kaybedenlerin çoğu işsiz kalmaya devam edecekler. İflaslar her tarafa yayılacak, bankalar geri dönmeyen borçların altında ezilecekler. Deflasyon, borç ve demografi toparlanma şansını baltalayacak ve piyasa keşmekeşini sosyal kargaşa izleyecek. Wall Street ve Beyaz Saray’ın toz pembe lakırdıları sadece bir aldatmaca. Daha en kötüsünü görmedik. 

Ama Akıllı ve Bilgili Yatırımcıların Hebnüz Ümitsizliğe Kapılmalarına Gerek Yok.

New York Times’ın en çok satanlar listesindeki Aftermath ve The New Case for Gold isimli kitapların yazarı James Rickards, Yeni Büyük Çöküş’te finansal sistemimizi bekleyen gerçek tehlikelere ve bilgili ve sezgili yatırımcıların bu eşi benzeri görülmemiş çalkantı içinde nasıl ayakta kalıp hatta nasıl daha da zenginleşeceklerine ışık tutacak perdeyi aralıyor. Rickards, tarihi vaka çalışmaları, para teorisinden aldığı bilgiler ve güç koridorlarının perde arkasına ulaşabilmesi sayesinde, yatırımcıların olayları ve bu olaylar karşısında neler yapabileceklerini  anlayabilmeleri için olan bitenlere ışık tutuyor.

ABD tarihinin bu en büyük krizi sırasında varlıklarını nasıl koruyabileceklerini anlamak isteyen dünyanın her tarafındaki yatırımcıların ve Rickards hayranlarının mutlaka okuması gereken bir kitap.

İÇİNDEKİLER

GİRİŞ

BİRİNCİ BÖLÜM

Yeni Bir Virüs – Çin’den Yakınınızdaki Bir Kasabaya

İKİNCİ BÖLÜM

100 Gün – Karantinanın Kronolojisi

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Yeni Büyük Çöküş

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Borç ve Deflasyon Ekonomik Toparlanmayı Raydan Çıkartıyor

BEŞİNCİ BÖLÜM

Medeniyetin İnce Yaldızı

ALTINCI BÖLÜM

Pandemi Sonrası Dünyada Yatırım Yapmak

Sonuç

Teşekkürler

Notlar

Seçili Kaynaklar

 

KİTAPTAN BİR ALINTI

Bu kitap küresel bir çöküşe yol açan o virüs hakkında. Daha doğrusu, o virüse verdiğimiz tepkinin nasıl küresel bir çöküşe yol açtığı hakkında. Bir virüs hastalık ve pandemi yaratabilir, ama doğrudan ekonomik bir çöküş yaratmak bizim işimiz.

Viral saldırı netleştiğinde birçok seçim yaptık. Bu seçimler, bilim ve ekonomi ışığında bazen mantıklı bazen de yanlıştı. Virüs yeni bir şey olduğu ve bilim insanlarının hepsi aynı görüşte olmadığı için bilimin önümüze serdiği seçimler hem çelişkili hem de kafa karıştırıcıydı. İyi de, bu ekonomik seçimlerin çelişkili ve kafa karıştırıcı olduğunu söylemek pek işe yaramıyor. Ne olursa olsun, bilim insanları ve ekonomistler hastalığın aniden ortaya çıkışı ve ölümcüllüğünün yarattığı aşırı baskı altında en iyi niyetleriyle hareket ettiler. Yapabileceklerinin en iyisini yaptılar. Bu koşullar altında, başka bir uzman ekibin daha iyisini yapabileceğinden emin olamayız.

Her krizde olduğu gibi, bunda da kahramanlar vardı. Hemşireler, doktorlar ve hastane çalışanları yeni enfeksiyon vakaları altında ezildiler ve ilaç, koruyucu giysi ve tedavi ekipmanı kıtlığıyla mücadele ettiler. Hepsi bitkinliğin son noktasına kadar çalıştı. Bazıları virüs kaptı, bazıları da ne yazık ki hayatını kaybetti. İnsanlar hastane koşulları müsait değilken veya yetersizken virüs kapan sevdiklerine refakat etmek zorunda kaldılar. Temizlik ve sağlık çalışanları virüsü yok etmek için caddeleri ve binaları baştan sona, dıştan içe fırçalarla ovup yıkadılar. Hayır kurumları karantina altındakilere veya eve kapanmak zorunda kalanlara yiyecek götürdüler…