Ekim 2019
218 sayfa
Ülkemizde ilk vadeli işlem denemeleri 2005 yılında İzmir’de kurulan VOB (Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası) ile başladı. İlk işlem hacimlerinin yarattığı hayal kırıklığının ardından daha sonra 2012 yılında Borsa İstanbul çatısı altında kurulan VİOP (Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası) ile bugünkü noktasına erişti. Vadeli işlem piyasalarımız bugün halen gelişmeye devam etmektedir.
Bu kitabı yazarken amaç şu an eksikliği hissedilen vadeli işlem kontratlarına ilişkin bir kaynak yaratabilmekti. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasına ilişkin kaleme alınan eserlerde ağırlıklı olarak
opsiyon sözleşmelerinin aktarılması vadeli işlem sözleşmeleriyle ilgili bir kitabı yayınlama ihtiyacı doğurdu.
Bu kitap üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin temel bilgiler ve kavramlar anlatılmaktadır. Bu bölümde okurun vadeli işlem kontratlarına ilişkin genel kültür bilgisinin tamamlanması hedeflenmektedir.
İkinci bölüm ise okurun kendi bilgisayarında bir deneme hesabı oluşturarak uygulamalı eğitim alacağı
derslerden oluşmaktadır. Bu bölümde okuyucu kitabındaki adımları takip ederek ve kendi bilgisayarında uygulayarak vadeli işlem kültürünü tamamlamış olacaktır. Bu bölümde ayrıca ünite başlarında verilen link ve karekodlar ile yatırımcı üniteye ilişkinbir eğitim videosunu internet ortamında izleyebilir.
Üçüncü ve son bölüm ise oldukça geniş olarak tasarlanan bir EKLER bölümüdür. Burada yer alan beş ek bölümü yatırım araçlarının kod ve özelliklerinden sözlüğe kadar oldukça geniş bir başvuru kaynağı olacak şekilde tasarlanmıştır.
VİOP’ta vadeli işlem sözleşmelerini bilgisayarınızda uygulayarak öğrenmek için gerekli kapının anahtarını elinizde tutuyorsunuz.
İÇİNDEKİLER
Önsöz
BÖLÜM 1 – VİOP GENEL TANITIM
VİOP Piyasasının Kuruluşu, Geçmişi – Vadeli İşlemlere Neden İhtiyaç Duyuldu?
Spekülasyon & Manipülasyon
VİOP’un İşleyişi
Çalışma Saatleri
Vadeli İşlem Fiyatları
Yatırım Araçları Genel Görünüm
Başlangıç Teminatı
Yatırım Araçlarının Kodları
Yatırım Araçlarının Ayrıntıları
Lot Kavramı
Fiyat Adımı Nedir?
Fiyat Hareketleri ile Kazanç İlişkisini Anlamak
Borsa Nasıl İşler?
Sözleşme Vadeleri
Kaldıraç Kavramı
Uzlaşma Fiyatı
Teminat Tamamlama Çağrısı
Emirlerin Genel Çerçevesi
Emir Türü
Emir Tipi
Emir Sınırları
Zarar Durdur ve Kâr Al
Derinlik Kavramı
Komisyon Hesaplama
Vergi Hesaplama
Nema Hesaplama
BÖLÜM 2
GCM META TRADER PLATFORMU
Platform Kurulumu
Deneme Hesabı ile Gerçek Hesap Arasındaki Farklar
İşlem Platformuna Genel Bakış
Piyasa Gözlemei Penceresini Düzenlemek
Kılavuz ve Terminal Penceresi
Fiyat Grafikleri
Pozisdyon Açmak ve Kapatmak
Emir Yönetimi ve Bekleyen Emirler
Kaldıracı Nasıl Buluruz?
Hesap Geçmişi ve Raporlama
BÖLÜM 3
EKLER
Sözleşme Vadeleri
Puan ve Fiyat Adımları Tablosu
Dayanak Varlık Tanımları
Dayanak Varlık Açıklamaları
Terimler Sözlüğü
KİTAPTAN BİR ALINTI
Gelecekte bir ürün fiyatının ne olacağını tahmin etmek istersek elbette yapmamız gereken en önemli şey enflasyon, faiz oranları gibi paranın değer değişimi ve zaman maliyeti gibi kavramları gözlemlemek olacaktır. Esas itibariyle bu formüldeki “taşıma bedeli” kalemi içerisinde geniş anlamda bu tip değişkenler bulunur. Dolayısıyla vade tarihine kadar geçecek gün baz alınarak gelecekteki fiyat belirlenir. Eğer vade tarihine 30 gün varsa bugün işlem gören fiyat 30 günlük taşıma maliyetini içerecektir. Ürünü bugün alıp 3 gün sonra elimizden çıkarırsakları vade tarihine kadar kalan 27 günlük taşıma maliyeti fiyata gömülü olarak elimizden çıkaracağız. Dolayısıyla biz üründe üç günlük taşıma bedeline katlanmış olacağız. Vadesine kadar olan taşıma maliyetine ise ürünü bizden sonra alanlar katlanmak durumundalar.
Buradan elbette şu anlaşılmalıdır; ürünleri elimizde tutmanın küçük de olsa bir maliyeti bulunur ve bu maliyet vade tarihine kadar olan taşıma bedelidir. Her işlem yapan yatırımcı bu maliyete katlanmak durumundadır. Vade sonundaysa fiyat, spot fiyata eşitlenir.