• persembe@persembe.com

TEMEL ANALİZ

Haziran 2021
326 sayfa

“Doç.Dr. Aysel Gündoğdu, ekonomi ve finans alanında yazdığı değerli kitaplara bir yenisini eklemiş bulunuyor. Bu kitap analiz yapmak yerine çoğunlukla ezberlemeyi öğrenerek yetişen insanlarımıza, ekonomi ve finans alanında gerekli analizlerin nasıl yapılması gerektiğini öğretmeyi hedefliyor. Dünya ve Türkiye ekonomisinin nasıl analiz edileceğiyle başlıyor sonra sektör analizi, firma analizi ve değerleme analiziyle devam ediyor. Temel analiz bölümünde de seçilmiş firmaları temel analize tabi tutarak teoriyle uygulamayı birleştiriyor ve okurlarını temel analiz yapma konusunda tam anlamıyla yetiştiriyor.

Gündoğdu’nun bu önemli kitabını ekonomi, finans, işletme, maliye, ticaret ve benzer alanlarda öğrenim gören öğrencilere olduğu kadar bu konularda verileri ele alarak analiz yapmak isteyen herkese öneriyorum.”

Dr. Mahfi EĞİLMEZ – İktisatçı, Öğretim Üyesi

“Günümüzde, yani bilgi çağında, bilgiye ulaşma hızımız arttıkça; aynı oranda, rafine ve doğru bilgiye ulaşmak da bir o kadar zorlaştı. Teorik bilgiler yerli yerinde dursa dahi pratikteki uygulama örnekleri ve sübjektif yorumlarla yapılan analizler bin bir farklı yanlışı doğurabiliyor. Oysa tek bir doğru yol var ve Doç.Dr.Aysel GÜNDOĞDU, bir eğitim tadında hazırladığı bu kitabında, okuyuculara rafine ve doğru bilgiyi pratikteki uygulamalarıyla örneklendirerek anlatıyor. Titiz ve uzun bir çalışmanın ürünü olduğuna bizzat şahit olduğum bu kitabın tüm yatırımcılara, öğrencilere ve hatta piyasa profesyonellerine, diğer tüm eserleriyle olduğu gibi, yol gösterici bir ışık tutacağını düşünüyorum.”

Kıvanç ÖZBİLGİÇ – Mühendis, Algo Trader, Matriks Akademi Direktörü

İÇİNDEKİLER

Kısaltmalar
Tablo Listesi
Grafik Listesi
Önsöz
Teşekkürler
Giriş
Birinci Bölüm
Temel Analiz ve Aşamaları
1.1 Ekonomi Analizi
1.1.1 Dünya Ekonomisi
1.1.2 Türkiye Ekonomisi
1.2 Sektör Analizi
1.3 Firma Analizi
1.4 Değerleme Analizi
İkinci Bölüm
Temel Analiz Uygulamaları
Uygulama 1: Şişecam A.Ş.
Uygulama 2: Enerjisa Enerji A.Ş.
Uygulama 3: BİM Birleşik Mağazaları
Kaynakça

KİTAPTAN BİR ALINTI

Bir hisse senedinin piyasa değerinin defter değerinden düşük olması hissenin piyasa değerinin gerçek değerinden düşük olduğunu göstermektedir. Bu sonuç, yatırımcı için hem olumlu hem de olumsuzdur. Hisse yatırımcısı ucuza satın alıp fiyatlar yükseldiğinde satmak ister. Bu nedenle ucuz olan bir hissenin yükselme olasılığı pahalı olan bir hisseye göre saha beklenebilir bir durum olduğundan yatırımcı için olumludur. Buna karşın, ucuz olan bir hissenin neden ucuz kaldığı sorusu da hisse için cevabı aranması gereken bir sorudur. Uzun süre ucuz kalan bir hissenin düşük değerlenmesine sebep olan durumun araştırılması ve buna göre yapılması doğal olacaktır.