• persembe@persembe.com

TANRILARA KARŞI

Kasım 2011 (6. baskı)
Against the Gods: The Remarkable Story of Risk
Çeviri: Canan Feyyat
403 sayfa

Toplumumuzda riskin rolünü keşfetmeye yönelik bu benzersiz incelemesinde Peter Bernstein, riski kontrol altına almanın modern zamanları uzak geçmişten ayıran en merkezi fikirlerden biri olduğunu savunuyor. Tanrılara Karşı, bugün elimizde bulunan güçlü risk yönetimi araçlarıyla insanlığı kâhinler ve falcıların egemenliğinden kurtaran olağanüstü entellektüel serüveni anlatıyor.

Peter L. Bernstein kurumsal danışmanlara ve şirketlere ekonomik danışmanlık hizmeti veren Peter L. Bernstein Inc. başkanıdır. Sermaye piyasaları ve reel ekonomiye ilişkin analizlerini içeren ve 15 günde bir yayınlanan Economics and Portfolio Strategy (Ekonomi ve Portföy Stratejisi) toplam yatırımları 1 trilyon doları aşan şirket yöneticileri ve yatırımcıların düzenli taki ettiği bir yayındır. Mesleki yayınlar ve popüler basında çok sayıda makalesi yayınlanan Bernstein ayrıca, Capital Ideas: The Improbable Origins of Modern Wall Street de dahil olmak üzere, hepsi best seller olmuş 9 kitabın yazarıdır. Investment Management adlı derginin editörlerindendir ve The Journal of Portfolio Management dergisinin kurucu editörüydü.

……….

Business Week, New York Times Business ve USA Today’de bestseller

“İddialı ve sürükleyici… Bernstein bizlere, insanlığı batıl inançların ve kaderciliğin boğucu hakimiyetinden kurtaran gerçek hümanistler olarak gördüğü, kendilerini olasılık hesaplarına adamış bilim insanlarıyla muazzam bir buluşma ayarlamış.”
– New York Times

“Olağanüstü sürükleyici ve bilgilendirici bir kitap.”
– Wall Street Journal

“Ele aldığı konunun tümüne vakıf ve tümünü veren canlı bir kitap… Tanrılara Karşı bir soruyla yola çıkıyor ve yanıtını üretiyor.”
Business Week

“Okunmayı muazzam hakkediyor ve kesinlikle çok okunacak.”
– The Economist

“İnsanların dünya ile ilgili düşünce biçimlerini sonsuza dek değiştirebilecek büyüleyici bir kitap.”
Worth

“Bu kadar merkezi önemde, böylesine çekici ve heyecan veren bir kitabı başka biri yazamazdı.”
– Robert Heilbroner, Worldly Philosopher’s kitabının yazarı

“Muhteşem tarih bilgisi ve riskin günümüzdeki görünümleriyle ilgili olağanüstü bilgi birikimiyle Peter Bernstein, bizi Tanrılara Karşı ile buluşturuyor. Finans dünyasına böyle bir şey bu yıl ve sonsuza dek gelmeyecek. Sözlerimi özenle seçiyorum: Hiç kimse kaçırmamalı.”
– John
Kenneth Galbraith, Harvard Üniversitesi Ordinaryus Profesörü

“Risk tarihiyle ilgili müthiş sürükleyici bir kitap.”
Barron’s

“Eşsiz bir çalışma.”
– Times Literary Supplement

“Büyüleyici… Bu olağanüstü kitap her yatırımcının ister istemez karşı karşıya olduğu belirsizlikleri anlamanızı sağlayacak.”
– Money

“Bilinmeyeni ve anlaşılmaz olanı anlaşılabilir kılan alimler camiası giderek genişliyor: Stephen Jay Gould (doğa tarihi), Oliver Sacks (hastalıklar), Richard Dawkins (kalıtım), James Gleick (fizik), Paul Krugman (ekonomi) ve şimdi Peter Bernstein da o camiada yerini alıyor.”
– The Australian

İÇİNDEKİLER

1200”E KADAR BAŞLANGIÇ

1. Eski Yunan Rüzgârları ve Zarın Rolü
2. I, II, III Kadar Kolay

1200-1700: BİNLERCE ÇARPICI OLGU

3. Rönesans Kumarbazı
4. Fransız Bağlantısı
5. Olağanüstü Kavram Adamlarının Olağanüstü Kavramları

1700-1900: SINIRSIZ ÖLÇÜM

6. İnsan Doğası Göz Önüne Alındığında
7. Ahlâki Kesinlik Arayışı
8. Akıldışılığın Yüksek Yasası
9. Beyni İncinmiş Adam
10. Bezelyeler ve Tehlikeler
11. Mutululuğun Dokusu

1900-1960: BELİRSİZLİK BULUTLARI VE KESİNLİK TALEBİ

12. Bilgisizliğimizin Ölçüsü
13. Kökten Farklı Bir Kavram
14. Kalori Dışında Her Şeyi Sayan Adam
15. Meçhul Borsacının Garip Vakası

KANAAT DERECELERİ: BELİRSİZLİĞİ KEŞFEDERKEN

16. Değişmezlik Yanılgısı
17. Teori Polisleri
18. İlincil Bahislerin Fantastik Sistemi
19. Kargaşayı Beklerken

KİTAPTAN BİR ALINTI

Hepimiz sınırlı veriler temelinde kararlar almak zorundayız. Bir yudum almamız, hatta şöyle bir koklamamız bütün bir şarap şişesinin içmeye değer olup olmadığını belirler. Gelecekteki eşe kur yapma dönemi birlikte geçirilecek yaşamdan çok daha kısadır. Birkaç damla kan, b,r cinayet zanlısını mahkum edecek veya aklayacak DNA özelliklerini ortaya koyar. Kamuoyu araştırmaları, tüm ulusun görüşlerini saptayabilmek için 2000 kişiyle görüşürler. Dow Jones Sanayi Ortalaması yalnızca 30 hisse senedinden oluşur, ancak biz bunu milyonlarca ailenin ve binlerce büyük finans kuruluşunun sahip olduğu trilyonlarca dolarlık servetteki değişimleri ölçmede kullanırız. George Bush’un brokkoliyi sevmediğine karar vermesi için birkaç lokma yemesi yeterli olmuştur.

Büyük önem taşıyan kararlar örnekleme yapılmadan verilemez. Şarap şişesinin tümünü içtiğinizde, içmeye değer olup olmadığını söylemek için biraz geç kalmış olursunuz. Doktor size hangi ilacı yazacağına karar vermek veya DNA’nızı incelemek için bütün kanınızı alamaz. Başkan, ne istediklerine karar verebilmek için her ay seçmenlerin %100’ünü halk oylamasına çağıramaz. Hoşlanmadığını belirtmek için de dünyadaki bütün brokkolileri de yiyemez.

Örnekleme risk almanın temel unsurudur. Gelecekle ilgili tahmin yapabilmek için sürekli olarak içinde bulunduğumuz zamanın ve geçmişin örneklerini kullanırız. “Ortalama olarak” bildik bir ifadedir. Ancak başvuracağımız ortalamaya ne kadar güvenebiliriz?  Kararımızı dayandırdığımız örneklemenin temsil gücü ne kadardır? Peki ya “normal” nedir? Bir istatistikçi fıkrası vardır: Ayakları fırında, kafı buzdolabında olan bir adam ortalama olarak oldukça iyi durumdadır…