Mart 2015 (2. baskı)
Merchandising
Çeviri: H. Neslihan Demiriz & Yrdc. Doç. Dr. Ayhan Demiriz
572 sayfa
Herhangi bir konuda yazılmış iyi bir bilimsel kitap, tarih boyunca o alanda çalışan şirketlerin ve bilim adamlarının yaptıklarından öğrenilenleri içermektedir. Herhangi bir alanda en kısa zamanda bilgi ve beceri sahibi olmanın yolu ise, her konuda sıfırdan başlayıp, deneyip, sınayarak öğrenme yerine; önce o alanda başkalarının yaşayarak, deneyerek ve sınayarak öğrendiklerini ilgili uzmanlardan veya o alanda yazılmış eserlerden öğrenerek işe başlamaktır. Yolun ortasında yarışa başlayan biri, muhtemelen yarışı, yarışa yolun başından başlayandan daha önce bitirir.
Mustafa KÜÇÜK – Tema Holding A.Ş. Genel Koordinatör
Hazır giyim perakende sektöründeki bir şirketin kârlılığını etkileyen en önemli faktörler, doğru ürün plânlaması ve plânlanan üründe hangi modele, hangi rengei hangi bedene kaç adet sipariş geçileceği kararının doğru alınmasıdır. Yanlış plânlama/satın alma, yüksek indirim uygulanması, stok maliyeti ve daha iyi satan modelin yerinin kapasitede işgal edilmesi ise şirket kârlılığını düşüren başlıca risk unsurlarıdır.
Vahap KÜÇÜK – Tema Mağazacılık A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Merchandising, gelecekteki müşteriye ihtiyaç ve taleplerini ve zamanı geldiğinde müşterinin hangi koşullarda nasıl bir davranış sergileyebileceğini tahmin etme, plânlama ve yönetme sanatıdır.
Osman ŞENTÜRK – Tema Mağazacılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı
İÇİNDEKİLER
BİRİNCİ KISIM
Merchandising Teorisi
1. Merchandising Kavramları
2. Merchandising Teknolojisi
3. Merchandising Sistemleri
İKİNCİ KISIM
Merchandising Plânı
4. Mal Plânlamasının Temelleri
5. Fiyatlandırmadaki Merchandising Perspektifleri
6. Mal Bütçelerini Plânlama ve Kontrol
7. Mal Çeşitliliklerini Plânlamak ve Kontrol Etmek
ÜÇÜNCÜ KISIM
Ürün Serileri Geliştirmek ve Sunmak
8. Ürün Serileri Geliştirmek
9. Ürün Serilerinin Sunumu
10. Küresel Tedarik
11. Müşteri/Satıcı İlişkileri
DÖRDÜNCÜ KISIM
Kariyer Fırsatları
12. Merchandising ile İlişkili Kariyer Gelişimi
KİTAPTAN BİR ALINTI
Hazır giyim fiyatlandırma ortamlarının tamamının en basit şekli şöyledir: Temel/sabit malların tek fiyatı vardıri o da normal fiyattır. Moda/mevsimsel ürünlerin ise normal fiyat ve indirimli satış fiyatı olmak üzere iki fiyatı vardır. temel/sabit mallar çok tarz değişikliği geçirirler ve aynı fiyattan yıl boyu stoklanabilirler. Moda/mevsimsel mallarda talebe göre ya da yılın belirli zamanlarında tarz değişikliği yapılabilir, bu yüzden merchandiserlar yılda birçok kez sıfıra sıfır envanterler plânlamak zorunda kalırlar. Yeni malların sergilenmesi için istenmeyen malların indirimli satışlarla elden çıkarılması zorunludur.
Günümüzdeki fiyatlandırma stratejilerinin çoğu yukarıdaki tanımdan daha karmaşıktır. Müşteriler fiyata duyarlıdırlar ve merchandiserlar fiyatları indirdiklerini duyurdukları zaman satışların arttığını görmüşlerdir. Bazı perakende firmalar indirimlerini o kadar sık duyururlar ki istatistikler departman mağazalarının satışlarının %80’ini “normal” fiyattan düşük satışların oluşturduğunu göstermektedir.