• persembe@persembe.com

PARANIN KRALI

Mart 2017
King of Capital
Çeviren: Anıl Abbak
410 sayfa

Steve Schwarzman ve Blackstone İmparatorluğu”nun Yükselişi, Çöküşü ve Tekrar Zirveye Yerleşmesi

Wall Street’in Henüz Anlatılmamış En Büyük Başarı Hikâyesi

Paranın Kralı, finansçı Steve Schwarzman ve 2008’de Wall Street’te yaşanan büyük krizde ayakta kalmayı başarmış güçlü şirketi Blackstone’un başarı hikâyesi. Citigroup, Bear Stearns, Lehman Brothers, UBS, Goldman Sachs, Merrill Lynch ve Morgan Stanley gibi bankalar ekonomi için vahim sonuçlara gebe devasa riskler alırken, Blackstone ilk günden itibaren risk algısını ve iş disiplinini artıran bir şirket olarak karşımıza çıkıyor. Carey ve Morris kapalı kapılar ardında çalışan bu özel sermaye şirketinin büyük başarısının perde arkasını anlatırken, bir yandan da hem Blackstone’un, hem de özel sermaye sektörünün finans dünyasında oynanan oyunun kurallarını nasıl değiştirdiğini başarıyla gözler önüne seriyor.

 Az anlaşılan Wall Street devine detaylı bir bakış.

-WORTH

 Özel sermaye sektörünü inceleyen titiz bir çalışma.

-FORBES

 İyi araştırılmış, ustaca yazılmış, kapsamlı bir kaynak.

-FINANCIAL TIMES

 Şimdiye kadar yapılmış en objektif sektör incelemelerinden biri.

-BLOOMBERG BRIEF

David Carey halen The Deal adlı haber şirketi ve derginin özel sermaye sektörü ve birleşme-devralmaları inceleyen biriminde kıdemli yazar olarak çalışmaktadır. The Deal’a katılmadan önce, Corporate Finance dergisinin editörlüğünü üstlenmiş, daha önce de Adweek, Fortune, Institutional Investor ve Financial World için makaleler kaleme almıştır.

John E. Morris Dow Jones Investment Banker yayınlarında editör olarak çalışmaktadır. Geçmişte The Deal’ın New York ve Londra ofislerinde yönetici editör yardımcılığı görevini yürüten Morris, The American Lawyer dergisinde editörlük ve yazarlık yapmıştır.

İÇİNDEKİLER

  1. Gövde gösterisi
  2. Houdaille’in büyüsü ve Lehman’ın pişmanlığı
  3. Drexel 10 yılı
  4. Siz de kimsiniz?
  5. İşler rayına oturuyor
  6. İşler rayından çıkıyor
  7. Steve Schwarzman gururla sunar
  8. Bir dönemin sonu ve imaj sorununun başlangıcı
  9. Yeni yüzler
  10. Boşanmalar ve kavgalar
  11. Yeni atılımlar
  12. İşe devam
  13. Kâra odaklanma süreci
  14. Pahalıya patlayan Almanya seyahati
  15. Sınırlaı zorlamak
  16. Genel müdür aranıyor
  17. Mükemmel uyum, mükemmel zamanlama
  18. Nakde dönüş ve yeni yatırımlar
  19. Yatırımcı aranıyor
  20. Gerçek olmayacak kadar güzel
  21. Ofiste kutlama
  22. Halka “biraz fazla” açılmak
  23. Yükselen her şey düşer
  24. Gülü seven dikenine katlanır
  25. Katma değer mi, hızlı para mı?
  26. Paranın peşinde


KİTAPTAN BİR ALINTI

FED eski başkanı Alan Greenspan’den tutun da hem hazine bakanı, hem de New York FED başkanı olarak görev yapan Tim Geithner’e kadar çok sayıda yetkili, yalnızca bankacılık sektörünün kırılganlığını değil ufukta beliren mortgage krizini, risk yönetimim yaklaşımlarının başarısızlığını ve bütün bunlar arasındaki bağlantılılığının derecesini hafife aldığını sonradan kabul etti.

Merkez bankalarının finansal faaliyetler üzerindeki devlet denetiminin azaltılmasına fazla esnek yaklaşmaya son vetrdikleri gün gibi açık. Karmaşık finansal hizmetlerin çok büyük bölümü, gerekli denetimden yoksun, harici düzenlemeleri az, iç disiplinleri yetersiz bankacılık sektörünü yozlaştırırken büyük ölçüde etkisiz kaldılar. Bankalar vergi mükelleflerinin paralarıyla fonlanan güvenlik ağlarından yararlandığı halde, düzenleyici ve denetleyici kurumlar kendi bilançolarına eklenen zorlu riskleri göz ardı ettiler.

Bu hatayı birçok kişi yaptı. Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman Business Insider dergisinde yayınlanan ve kariyerindek, “büyük yanılgıları” anlattığı dobra söyleşide “bankacılık sisteminin kırılganlığı konusunda hiçbir fikri olmadığını” belirtti. Üstelik bu konuda kesinlikle yalnız değildi.