Dijital Devrim Para Birimlerini ve Finansı Nasıl Şekillendirmektedir?
Ocak 2024
The Future of Money: How the Digital Revolution is Transgorming Currencies and Finance
368 sayfa
Çevirmen: Mert Akcanbaş
“Paranın Geleceği’nde Eswar Prasad teknolojinin; paranın nasıl dönüşeceğinden eşler arası borç vermeye, merkez bankacılığından sınır ötesi sermaye akışlarına kadar finansal her şeyi nasıl etkileyeceğini açıklıyor. Ayrıca Prasad, hiç bilmeyenlerin de anlayabileceği şekilde Bitcoin’in tam olarak nasıl çalıştığına ve dijital bir para biriminin ABD dolarına nasıl meydan okuyabileceğine açıklık getiriyor. Pa rasal finansın nasıl değişebileceğine dair anlayışlı ve kapsamlı bir rehber arıyorsanız, başka yere bakmanıza gerek yok.”
-Raghuram G. Rajan, Professor of Finance at the University of Chicago Booth School of Business, former Chief Economist of the International Monetary Fund, and former Governor of the Reserve Bank of India
“Para ekonomileri, ekonomiler ulusları, uluslar tarihi şekillendirir. Tam da buradan, “Paranın Geleceği”nin son derece önemli olduğu sonucu çıkıyor. İşte nerede olduğumuz ve nereye gittiğimiz hakkında eksiksiz ve kusursuz bir rapor.”
-Lawrence H. Summers, Charles W. Eliot Professor and President Emeritus, Harvard University
“Önde gelen makro iktisatçılardan biri olarak kapsamlı politika oluşturma deneyiminden ve içgörülerinden yararlanan Eswar Prasad, Paranın Geleceği’nde gelecekte nasıl tasarruf edeceğimizi, yatırım yapacağımızı, alıp satacağımızı belirleyecek ekonomik, sosyal ve teknolojik konuların kapsamlı bir açıklamasını sunuyor.”
-Mark Carney, former Governor of the Bank of England
“Paranın Geleceği’nde Eswar Prasad, para politikasında yaklaşmakta olan inanılmaz bir dönüm noktası hakkında bilinmesi gereken her şeyi içeren tek ciltlik bir şaheser üretti. Merkez Bankası Dijital Para Biriminin dijital bir değer deposu, hesap birimi ve değişim aracı gibi görünebileceğini gösteriyor, ancak onun mantıklı tavsiyelerine uyar ve aşırı düzenleme ve korku uyarılarına kulak verirsek, çok daha fazlası olacak. Yoksullara gerçek bir yardım ve tarih boyunca tahribat yaratmış olan zarar verici parasal felaketler olmadan küresel istikrara açılan bir kapı. Ansiklopedik ve özenle araştırılmış kitap, birçok değerli, anlaşılması kolay örnekle doludur.”
-John B. Taylor, Stanford University
İÇİNDEKİLER
I: KISIM: Konunun Altyapısı
1. Geleceğe Doğru Koşar Adım
2. Para ve Finans
II. KISIM: Yenilikler
3. FinTek Dünyayı Daha İyi Bir Yer Yapacak mı?
4. Bitcoin Bir Devrim Başlatıp Sonra Duraksıyor
5. Kripto Çılgınlığı
III. KISIM: Merkez Bankası Parası
6. Merkez Bankası Dijital Paralarının Gereği
7. Merkez Bankası Dijital Paralarını Hayata Geçirmek
IV. KISIM: Sonuçlar
8. Uluslara masrafarınrası Para Sistemi İçin Sonıçlar
9. Merkez Bankaları Thlikeyi Göze Alıyor
10. Parlak Bir Gelecek Bizi Bekliyor. Belki de…
KİTAPTAN BİR ALINTI
Dijital bankalar ticari bankaların sahasına doğrudan rekaber için girdiler. Sahaya yeni girenlerin içinde yer alan “rakip” (challenger) bankalar elektronik ortamda ücretsiz ve minimum bakiye şartının bulunmadığı hesap sunmalarıyla tanınırlar. Bu kurumlar ayrıca üyelerine kredi ve banka kartı verirler. Bu tür bankaların kendi lisansları ve minimum düzeyde fiziksel mevcudiyetleri vardır. Rakip bankaların minimum düzeydeki fiziksel faaliyetleri onlara geleneksel bankalar karşısında maliyet avantajı sağlar
Temel ve basit banka hesaplarıyla rakip bankalar, müşterilerinin mevduatlarına düşük faiz öderler ve limit aşımı gibi hizmetleri bulunmaz. Bu bankalar tüccarlar tarafından ödenen işlem komisyonlarından, özel hizmet bedellerinden ve bazı durumlarda sundukları daha fazla özellik taşıyan ayrıcalıklı hesaplardan aldıkları makul ücretlerden para kazanırlar. Bu bankalara müşteri çeken özellik; hesap işletim ücreti, limit aşım bedeli, havale ücreti veya ATM işlem ücreti gibi geleneksel bankaların müşterilerden talep ettikleri ve özellikle düşük bakiyeli hesapları derinden etkileyen masrafların olmayışıdır.