Nisan 2022
388 sayfa
DÜNYAYI ELE GEÇİRME İSTEĞİ HEP VAR OLDU VE BUNUN YOLU SAVAŞLAR OLARAK GÖRÜLDÜ AMA KAZANANIN HEPSİNİ ALDIĞI ASIL SAVAŞ EKONOMİ ALANINDA YAŞANDI. DÜNYA ÇAPINDA YAŞANAN 1908 VE 1929 EKONOMİK KRİZLERİ DÂHİL TÜM BÜYÜK EKONOMİ OPERASYONLARININ ÖRTÜLÜ AMACI, HER ŞEYİ ELE GEÇİRMEKTİ. İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA, ABD’NİN DÜNYA EKONOMİSİNİ YÖNLENDİRDİĞİ YENİ DÖNEMDE, YENİ ARAÇLAR SAHNEYE SÜRÜLDÜ. MESELA KONVERTİBİLİTE SAYESİNDE EGEMENLER, KARŞILIKSIZ BASILAN PARALAR İLE ÜLKELERE RAHATLIKLA GİREREK FABRİKALARI VE ŞİRKETLERİ ELE GEÇİRDİLER. KÜRESEL EKONOMİYİ DESTEKLEMEK İÇİN KURULAN IMF, KRİZLERİ TETİKLEYİCİ ROL OYNADI.
MERKEZ BANKASI BAŞKANLIĞI, İSTANBUL BORSASI BAŞKANLIĞI VE DEVLET BAKANLIĞI GÖREVLERİNDE BULUNAN; TÜRK EKONOMİSİNİN YENİDEN KURUMSALLAŞTIRILMASI SÜRECİNDE, BİRÇOK KONUDA ÖNCÜLÜK YAPAN YAMAN TÖRÜNER’İN EKONOMİYİ BİR DE BENDEN DİNLEYİN BAŞLIKLI KİTABI, ARTIK KURALLARI OLMAYAN BU GÜÇ OYUNUNU İRDELİYOR. KİTAP; SERBEST PİYASA, REZERV PARA, KONVERTİBİLİTE, KÜRESELLEŞME, KUR SAVAŞLARI GİBİ KAVRAMLARIN ARDINDA SAKLANAN GERÇEKLİĞİ AÇIĞA ÇIKARMAYA ÇALIŞIRKEN EKONOMİNİN KRONİKLEŞMİŞ GİBİ GÖZÜKEN SORUNLARINA ÇÖZÜMLER SUNUYOR.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
KAPİTALİZMİN GELECEĞİ
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN EKONOMİLERİ FARKLI
HER ŞEYİN BORSASINI OLUŞTURMAK LAZIM
YENİLİK YAPAN BAŞARIYI GERÇEKLEŞTİRİR
KİTAPTAN BİR ALINTI
Başta Avrupa Merkez Bankası (ECB) olmak üzere dünyadaki neredeyse tüm merkez bankaları “istikrarı sağlamak” denilince, “enflasyon seviyesini düşük tutma”yı anlıyorlar ve hedefleri de “istikrarı sağlamak” (bizde de söylem ve hedef aynı). Ama “enflasyonla savaş” nedense hiçbir zaman bitmiyor, sürüp gidiyor. Piyasaların verimli çalışabilmesi için de enflasyonun olmaması gerekli. Enflasyonu yaratan ise merkez bankalarıın bastığı para. Yani merkez bankaları durmadan kendi yarattıkları canavarla savaşıyorlar. İlkel takas ekonomilerinde enflasyon yoktu; merkez bankalarına da gereksinim bulunmuyordu.