Kasım 2018 (5. baskı)
Beating the Street
Çeviren: Şehnaz Tahir Gürçağlar
372 sayfa
“Şirketlerin geleceği bilançolardan okunsaydı, matematikçiler ve muhasebeciler dünyanın en zengin insanları olurdu…” diyor, dünyanın en büyük yatırım fonlarından Magellan’ın efsanevi başkanı Peter Lynch. Profesyonel para yöneticilerinin %75’i borsa ortalamalarının performansının bile altında kalırken müşterileri için yıllar yılı her endeksten daha iyi getiri sağlarken okuyucularına da eşsiz ipuçları sunuyor. Bu kitapta hisse senedi seçmenin herhangi bir kuralı ya da formülü olmadığını ve doğru kağıdı seçip seçmediğinizden hiçbir zaman emin olamayacağınızı keşfedeceksiniz. Çünkü doğru seçimi yaptığınızda ne ziller çalacak ne de top sesleri duyacaksınız. Ne var ki, bu işin bir sanat olduğunu, sırrın başkalarının gözünden kaçan fırsatları yakalamakta yattığını ve bunun da Peter Lynch’in önümüze serdiği inanılmaz yalınlık ve basitlikteki sağduyu kurallarıyla yapılabilir olduğunu öğreneceksiniz.
……….
Borsada Tek Başına‘nın yazarı ve A.B.D.’nin “bir numaralı” fon yöneticisi Peter Lynch, ikinci kitabı Borsayı Yenmek‘te hisse senedi seçme sanatını öğretiyor. Yatırımcılara yol gösteriyor, yöntem anlatıyor ve borsada “para kazanmalarını” sağlayacak son derece önemli dersler veriyor. – Time dergisi
Borsanın büyük ustası Peter Lynch’in ikinci kitabı Borsayı Yenmek, borsada “oynayan” ve ağzı yanmış olan eski-yeni tüm yatırımcılar için hazırlanmış bir borsa klasiği. Lynch uzun vadede başarılı olmanız için gerekli bilgileri veriyor, yöntem gösteriyor, ipuçları sunuyor. Peter Lynch’in son derece yalın bir dille kaleme aldığı bu “rehber kitap”ta verdiği dersleri anlaması ve uygulaması gerçekten kolay. Bu borsa klasiğinden aklınızda hiçbir şey kalmasa bile bir tek şeyi unutmayın: hisse senedi alın! – Niso Adato
İÇİNDEKİLER
Giriş: Tahvillere Veda
St. Agnes Mucizesi
Haftasonu Kaygıları
Fon Turu
Magellan’ı Yönetirken (İlk Yıllar)
Bir Ekip Çalışması (Aradaki Yıllar)
Magellan (Son Yıllar)
Bilim, Sanat ve Taban Kuvveti
Hisse Senedi Seçerken
Felâketi Servete Dönüştürmek
Supercuts’ın Sinekkaydı Traşı
Çöldeki Tomurcuklar
Nefis Bir Parça
Tasarruf ve Kredi Kuruluşlarına Daha Yakından Bakalım
Komandit Şirketler
Döngüsel Şirketler
Nükleer Belâ
Sam Amca’nın Bit Pazarı
Fannie Mae Günlüğü
Arka Bahçedeki Hazine
Restoran Hisseleri
Altı Ayda Bir Check-up
25 Altın Kural
Son Söz
24 Aylık Check-up
Flaş Haber
KİTAPTAN BİR ALINTI
Uzmanların yabancı firmalar hakkında yaptıkları kazanç tahminleri tamamen hayali olabilir. Biz Amerikalı analistlerin ne kadar sık yanıldıklarından dem vururuz her zaman, oysa Avrupalı meslektaşlarının yanında zemzem suyuyla yıkanmıştır bizimkiler. Fransa’da saygın bir analistin Matra adında dev bir kuruluş hakkında yazdığı raporu okumuştum. Sevinçli beklentilerle dolu olarak kuruluşla görüşmeye gittim. Şirket sözcüsü yan kuruluşların durumu hakkında bilgi verdi bana. Ancak haberler kötü idi. Yan kuruluşlardan biri rekabet yüzünden batmak üzereydi, bir diğeri beklenmedik bir zarara uğramıştı, üçüncüsünde ise işçiler greve gidiyordu, vs. Sözcüye, “Burası raporunu okuduğum kuruluşa hiç benzemiyor. Raporda kazançlarınızı bu yıl iki katına çıkaracağınız yazılı,” deyince şaşkınlıkla yüzüme baktı.
(…)
Japonya, dünyada insanların geçim derdi çektiği en zengin ülkedir. Japonlar, Amerikalılara daha geniş dolapları olduğu, daha ucuz bir ülkede yaşadıkları ve kendilerine yazlık alabildikleri için gıpta ile bakarlar. Japonlar bir elmaya 5 dolar, sıradan bir yemeğe 100 dolar öderler. Metro vagonlarına doluşur, birbuçuk saat ayakta yol aldıktan sonra hâlâ Rhode Island büyüklüğündeki Tokyo sınırının dışına çıkamamış olurlar. Yolda Hawaii’ye taşınma, paralarını istedikleri gibi harcama hayalleri kurarlar, oysa Japonya’da kalarak kendilerini 1 milyon dolarlık kafes gibi evlerinin borcunu ödemeye adamak zorundadırlar. Eğer o kafesi satarlarsa yine 1 milyon dolarlık yeni bir kafese ya da kirası ayda 15 bin dolar olan minicik bir apartman dairesine taşınmaları gerekir.