• persembe@persembe.com

BORSADA TEK BAŞINA

Aralık 2016
One Up On Wall Street: How To Use What You Already Know To Make Money In The Market
Çeviren: Şehnaz Tahir
302 sayfa

Time dergisi Peter Lynch’i A.B.D.’nin 1 numaralı fon yöneticisi olarak tanımladı. Lynch A.B.D.’de 600.000 satan ve 6 dile çevrilen bu ilk best-seller’ında kendisine rehberlik eden felsefeyi anlatıyor.  “Borsada para kazanmak istiyorsanız, fazla uzaklara gitmeyin. Kendi bildiğiniz, gördüğünüz gelişme ve yenilikleri değerlendirin, yatırmınızı kendi bilginizle yönlendirin.”

Peter Lynch, para kazanmayı biliyor. 1977 yılında, Lynch dünyanın en büyük fonlarından Fidelity Magellan’ın başına geçtiğinde bu fona 10.000 dolar yatırmış olsaydınız, onüç yıl içinde yatırımınızın değeri 190.000 dolar olacaktı. Lynch bu inanılmaz kârı nasıl sağladı? Borsada Tek Başına sizi Peter Lynch’in sırlarına götürüyor.

……….

“Borsada Tek Başına” Yatırımlarınızı doruklara çıkarabilir. Yatırımcılar Peter Lynchin öneri ve uyarılarına önem verilmeli. – The Wall Street Journal

Lynch bu kitapta bir şirketi nasıl araştırabileceğinizi gösteriyor. Borsanın jargonunu, rakamları, evreleri, dönüm noktalarını ve daha birçok şeyi anlatıyor. Kesin, eşsiz ve kanıtlanmış bu yöntem sizi kâra götürecektir. Borsada Tek Başına borsa yatırımcısı için son derece heyecan verici bir rehber. – Money

Fazla söze gerek yok. Borsada Tek Başına uzun yıllar ellerden düşmeyecek, mükemmel bir yapıt. – Business Week

İÇİNDEKİLER

Önsöz: İrlanda’dan mektup
Giriş: Aptal olmanın yararları

1. KISIM: BİR YATIRIMCI DOĞUYOR

Bir yatırımcı doğuyor
Wall Street’ten manzaralar
Buna kumar değil de ne denir?
Ayna testi
Borsanın durumu iyi mi? Ben nereden bileyim?

2. KISIM: İSABETLİ SEÇİMLER

Onluk hissenin peşinde
Şirketleri tanımak
Kusursuz hisse var mıdır?
Uzak durulması gereken hisseler
Kazançlar, kazançlar, kazançlar
Önce bir dakika düşünün
Gerçeğin peşinde
Ünlü sayılar
İzlemeye devam
Son kontrol

3. KISIM: BORSA İLE YAŞAMAK

Portföy oluşturmak
Hisse almanın zamanı
Hisse fiyatları hakkında söylenen en saçma ve (en tahlikeli) oniki şey
Opsiyonlar, vadeli işlemler ve kısalar
Borsacılar da yanılır

KİTAPTAN BİR ALINTI

Yatırımcı, ister uzun ister kısa vadeli olsun, en parlak gelecek vaat eden kağıtları seçme

Amatör yatırımcılar nedense pastane pastane dolaşıp çörek yemeyi menkul kıymetler analizi olarak kabul etmezler. Bu kişiler hiç anlamadıkları konulara para yatırmayı daha mantıklı bulurlar. Wall Street’in saçma sapan bir kuralı vardır: Bütün paranızı tek kelimesini bile anlamadığınız işlere yatırın. Burnunuzun ucunda, elle tutabileceğiniz yatırım fırsatlarına dönüp bakmayın da adını bile bilmediğiniz tuhaf bir aleti üreten fabrikalara çuvalla para dökün!

Geçenlerde benim de elime bu tip bir fırsat çıktı. Masamın üzerinde bulduğum bir rapor son derece başarılı bir şirkete yatırım yapmamızı öneriyordu. Bu şirketin ürettiği şey ise “bir megabit S-Ram, C-mos (yanında bedava metal oksit yarı iletken), bipolar risc (indirimli öğretici bilgisayar seti), girdi/çıktı düzenleyici veri işlemcili, 16 bitlik çifte port hafızalı, unix işleme sistemli, bileğitaşından megaflop polisilikon yayıcılı, altı gigahertzlik, çifte metalizasyon iletişim protokollü, asenkron geri gidiş kapasiteli ve 15 nanosaniyelik” bir hafıza çipi idi.

Ne gigahertzi, ne megaflopu? Brokeriniz sizi özel olarak arayarak son yılların en büyük fırsatı olduğunu, bu işten onmilyonlar kazanacağınızı söylese de eğer yatırım yapacağınız şey bir yarış atı mı yoksa bir hafıza çipi mi anlayamıyorsanız bu işten uzak durun derim ben!

Şimdi size açılan her yeni hamburgercinin, kâra geçen her fabrikanın, çarşıda açılan her dükkanın hissesini satın alın mı diyorum? Eğer işler bu kadar kolay olsaydı ben bizim ofisin tam karşısında açılan ve 7-Eleven türünde, ama yuppielere hitap eden bir dükkan olan Bildner’s’e yaptığım yatırımdan zararlı çıkmazdım. Keşke sandviçleriyle yetinip hisse senetlerine el atmasaydım, o hisse senetlerinin elli tanesi bugün belki bir kaşarlı tost almaya yetmeyebilir.