• persembe@persembe.com

BORSADA RASTGELE SEYİR

Mart 2015 (2. baskı)
A Random Walk down Wall Street: The Tıme-tested Strategy for Successful Investing
Çevirmen: Neşenur Domaniç
468 sayfa

Burton G. Malkiel, gösterişten uzak, kural tanımayan ve son derece bilgilendirici bu rehber kitapta borsanın çalkantılı sularında nasıl yol alacağınızı ve profesyonelleri kendi oyunlarında nasıl alt edeceğinizi gösteriyor. Finans alaında yaşanan balonlara ve Wall Street camiasının diğer hayal kırıklıklarına ışık tutan yazar, restgele seçilmiş hisse senetlerinden oluşan bir portföyün de uzmanların özenle seçtikleri portföyler kadar başarılı performans gösterebileceğini kanıtlarıyla ortaya koyuyor.

İleri teknoloji alanında yaşanan patlamayı ve sonrasında ortaya çıkan manzarayı son derece keskin bir bakışla mercek altına alan Malkiel içinde bulunduğumuz elektronik broker’lar, sanal guru’lar ve sözde yatırım araçları dünyasında kârlarımızı azamiye çıkarmanın ve zararları en aza indirmenin yollarını gösteriyor. Yalnızca hisse senetleri ve tahviller için değil, para piyasaları ve gayrimenkul ortaklıklarından sigorta sektörüne, emlâktan, altın ve koleksiyon eserleri gibi maddi varlıklara kadar pek çok alanda potansiyel getirileri nasıl inceleyebileceğinizi öğretiyor. Yatırım fonlarının reyting oyununu çözmenizi ve endeks yatırım fonlarının daha riskli bir dizi alternatif yatırım aracı karşısındaki avantajlarını keşfetmenizi sağlıyor. Ve yalnızca bu baskıda yer alan özel bir bölümde finansal türevlerin ustalık isteyen topraklarında nasıl ilerleyeceğinizi ve yolunuzu bulabileceğinizi gösteriyor.

Malkiel yıllardır paranın satın alabileceği en iyi yatırım rehberi olma özelliğini koruyan kitabının geliştirilmiş bu yeni baskısında ayrıca ünlü çalışması “Yaşa Göre Yatırım Rehberi” ni de güncellemiş bulunuyor.

Burton G. Malkiel Princeton Üniversitesi Ekonomi Fakültesi profesörüdür.

……….

İlk yayınlandığı günden bu yana binlerce yatırımcının yolunu açan, gerçek bir klasik… Kitabı okumuş bile olsanız, zaman zaman göz atarak bilgilerinizi tazeleyebilirsiniz. – Chicago Tribune

Yatırım alanında son 50 yılda yazılmış gerçekten iyi kitapların sayısı yarım düzineyi geçmez. Elinizdeki kitap gerçek anlamda klasik kategorisine girmeyi hak ediyor. – Forbes

İÇİNDEKİLER

Sunuş

Önsöz

Önceki Baskılar İçin Teşekkür

BİRİNCİ KISIM: HİSSE SENETLERİ VE DİĞERLERİ

  1. Sağlam Temeller ve Uçan Şatolar
  2. Kalabalıkların Çılgınlığı
  3. 1960’lardan 1990’lara Hisse Değerlemesi
  4. En Büyük Balon: İnternette Sörf
  5. Hisse Fiyatlarında Sağlam Temel Teorisi

İKİNCİ KISIM: KENTİN EN BÜYÜK OYUNUNDA PROFESYONELLER

  1. Teknik ve Temel Analiz
  2. Teknik Analiz ve Rastgele Seyir Teorisi
  3. Temel Analiz Ne Kadar yararlıdır?

ÜÇÜNCÜ KISIM: YENİ YATIRIM TEKNOLOJİSİ

  1. Yeni Yordam: Modern Portföy Teorisi
  2. Riski Artırarak Karşılığını Almak
  3. Etkin Piyasa Teorisine Rastgele Atışlar ve Iskalamanın Nedenleri

DÖRDÜNCÜ KISIM: RASTGELE SEYREDENLER VE DİĞER YATIRIMCILAR İÇİN PRATİK BİR REHBER

  1. Rastgele Seyredenler İçin Formda Kalma Kitapçığı
  2. Finans Konusunda Yarışmak: Hisse Senedi ve Tahvil Getirilerini Anlamak ve Öngörmek İçin Başlangıç
  3. Yaşa Göre Yatırım Rehberi
  4. Borsada Üç Dev Adım

Ek Bilgiler: Domuz Eti Akademik Bir Tanımı Nasıl kazandı? Türevler Üzerine Kısa Bir Kitapçık

Ek Bilgilere Ek: Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasalarında Fiyatlar Nasıl Belirlenir?

Rastgele Seyredenlerin Adres Defteri ve Yatırım Fonu Kılavuzu

KİTAPTAN BİR ALINTI

Birçok yeni İnternet şirketinin adına bile inanmak güçtü: Bunion.com (Nasır.com), Crayfish (Kerevit), mylackey.com (uşağım.com), hatta Moreover.com (Dahası.com) vesaire. Bir de valet kâğıdı adı verilen Web sayfalarını hazırlayan ve İnternet camiasında yenen haltları öğrenebileceğiniz ezboard.com vardı. Bunlar iş modelleri değildi. İş dünyasında başarısızlık modelleriydi.

İnternet balonu ve adeta köpüren yeni halka arzlar önde gelen işletme okullarına da sızmıştı. Stanford ve Harvard’lı birinci ve ikinci sınıf öğrencileri yaz tatillerinde çeşitli firmalarda staj yapıyorlardı. 1999 yılında, İnterne ve ileri teknoloji şirketlerinde çalışan çok sayıda öğrenci okullarına geri dönmemişti. Borsa opsiyonlarından kolayca milyonlar kazanmak varken, MBA almak için neden bir yıl daha harcayacaklardı ki? Okula dönenler, “”Girişimci Finans”” türünden derslere akın ediyorlardı. Harvard’da verilen bu derslerden birinde öğrenci grupları, yeni bir tutarlı girişim plânı oluşturmak için bir yarışmaya giriyorlardı. Profesörler ve öğrenciler hazırlanan plânları eleştiriyorlardı. Kötü ve yetersiz bulunan bir plân herkesçe eleniyordu. Plân sunumu yapan öğrenciler dersi geçmekte zorlansalar da, yeni bir şirket kurmak için girişimci iş adamlarından 10 milyon dolar toplamakta zorluk çekmiyorlardı.

Philip J. Kaplan bu yeni nokta-com şirketlerinin finansmanındaki aptallıkları göstermede parlak bir başarı örneği sergiledi. Balonun sönmesinden hemen sonra, (…) batan nokta-com şirketler ile ilgili son dedikodulara yer veren ve şirketlerin ne zaman batacağına ilişkin bahis oynayabileceğiniz F**kedcompany.com adlı Web sitesi kurdu.