• persembe@persembe.com

AKILLI YATIRIMCI

Ocak 1999 (ilk baskı 1949)
The Intelligent Investor
294 sayfa
Çevirmen: Ali Perşembe

Benjamin Graham (1894 – 1976), değer yatırımı kavramının babası, herhalde tüm zamanların en iyi yatırımcısıydı. Kitaplarının her biri birer yatırım klasiği oldu. Akıllı Yatırımcı (ilk baskı 1949) ve Securities Analysis (Menkul Kıymet Analizi) (1934) hâlâ kitapçıların sipariş listelerinde ilk sıralarda. Graham’ın hayatı ve eserleri, aralarında Warren Buffett’ın da bulunduğu bugünün olağanüstü başarılı yatırımcılarına ilham kaynağı oldu.

Graham’ın bu klasiği, sağlam ve güvenli yatırım ilkeleriyle yatırımcıları büyük hatalar yapmaktan koruyan, sonuna kadar rahatlıkla uygulanabilecek uzun vadeli stratejiler geliştirmelerini öğreten ve zamana kafa tutan o olağanüstü “değer yatırımı” felsefesi sayesinde, bu kitap 1949 yılında yapılan özgün baskısından beri en saygıdeğer yatırım rehberi olma özelliğini koruyor.

Benjamin Garaham her tür yatırımcı için hisse senedi seçimi politikalarının taslaklarını çiziyor ve basit bir portföy politikası oluşturmanın avantajlarını vurguluyor. Kitabın olağanüstü özelliklerinden biri de, şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarması. Ayrıca belirli nitelik ve fiyat cazibesi koşullarına uyacak şekilde tasarlanmış yatırım portföylerinin oluşturulmasına ışık tutmak amacıyla, çok sayıda hisse senedinin çiftler halinde karşılaştırmalarının kullanılması da son derece etkileyici. Graham’ın ünlü öğrencilerinden biri olan Warren Buffett’ın Giriş’ini ve Ek çalışmasını da içeren bu kitap, hem savunmacı hem de girişimci yatırımcılara ifade ediyor.

Akıllı Yatırımcı, başarılı yatırım yapmak için okuduğunuz en önemli kitap olabilir

Bu klasik metin, Graham’ın o müthiş başarılı ve popüler yaklaşımını oluşturan ilkeleri yatırım dünyasına tanıtıyor. – Money

Yatırım konusunda bugüne kadar yazılmış en iyi kitap. – Warren E. Buffett

1841 yılından bu yana para konusunda birçok iyi kitap yazıldı, ama ancak birkaç tanesi geçerliliğini koruyor. Bunların arasında en iyi bilineni ve size para kazandırma olasılığı en yüksek olanı Akıllı Yatırımcı. –Andrew Tobias

Graham, uygulamalı portföy yatırımı üzerinde bu asrın (belki de tarihin) en önemli düşünürü – John Train, The Money Masters’ın yazarı

İÇİNDEKİLER

Önsöz: Warren E. Buffett

Giriş: Bu Kitabın Ulaşmak İstediği Hedef

  1. Yatırıma Karşı Spekülasyon: Akıllı Yatırımcının Hedeflediği Sonuçlar
  2. Yatırımcı ve Enflasyon
  3. Hisse Senedi Piyasasının Yüz Yıllık Tarihi: 1972 Başındaki Fiyat Seviyeleri
  4. Genel Portföy Politikası: Savunmacı Yatırımcı
  5. Savunmacı Yatırımcı ve Adi Hisse Senetleri
  6. Girişimci Yatırımcı İçin Portföy Politikası: Negatif Yaklaşım
  7. Girişimci Yatırımcı İçin Portföy Politikası: Pozitif Yaklaşım
  8. Yatırımcı ve Piyasa Dalgalanmaları
  9. Yatırım Fonlarına Yatırım
  10. Yatırımcı ve Danışmanları
  11. Sıradan Yatırımcı İçin Menkul Kıymet Analizi: Genel Yaklaşım
  12. Hisse Başı Kârlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
  13. Dört Halka Açık Şirketin Bir Karşılaştırması
  14. Savunmacı Yatırımcı İçin Hisse Senedi Seçimi
  15. Girişimci Yatırımcı İçin Hisse Senedi Seçimi
  16. Değiştirilebilir Tahviller ve Varantlar
  17. Dört Aşırı Eğitici Vaka Örneği
  18. Sekiz Çift Firmanın Karşılaştırması
  19. Hissedarlar ve Yönetim: Kâr Payı Politikası
  20. Yatırımın Merkezî Kavramı Olarak “Güvence Payı”

Son Söz

Ek 1: Graham-ve-Doddsville’in Süper Yatırımcıları

Ek 2: Yatırım Gelirleri ve Menkul Kıymet İşlemlerinin Vergilendirilmesi Hakkında Önemli Kurallar (1972’de)

Ek 3: Hisse Senetlerinde Yeni Spekülasyon

Ek 4: Bir Vaka Çalısması: Aetna Maintenance Co.

Ek 5: NVF’nin Sharon Steel’i Satın Alışı İçin Vergi Muhasebesi

Ek 6: Yatırım İçin Teknoloji Firmaları

KİTAPTAN BİR ALINTI

Yatırımcı, ister uzun ister kısa vadeli olsun, en parlak gelecek vaat eden kağıtları seçme uğraşında iki tür engelle karşılaşır. Bunlardan birincisi insan hatalarından, ikincisi de rekabet ettiği grubun doğasından kaynaklanır. Kişi, geleceği tahmininde yanılabilir. Tahmini tutsa bile gerçekleşmesini beklediği şey hali hazırda piyasa tarafından satın alınmış veya satılmış olabilir. Kısa vadeli seçim alanında bir şirketin içinde bulunduğu yıldaki performansı, Wall Street’de herkes tarafından bilinen bir haberdir. Gelecek yılın sonuçları ise tahmin edilebilirliği derecesinde ayrıntılı bir şekilde göz altına alınmıştır. Bundan dolayı, kağıt seçimini temel olarak bu senenin en iyi sonuçlarına veya kendisine anlatıldığı şekilde gelecek yılın beklentilerine dayandıran yatırımcı büyük bir olasılıkla başkalarının da aynı nedenlerden dolayı aynı şeyleri yaptığını görecektir.

Yatırımcının uzun vadeli beklentilerindeki handikapları temelde aynıdır. Daha önce havayolları örneğinde de gösterdiğimiz gibi tahmin yürütürken daha işin başında yanılma olasılığı, kısa vadeli kârları tahmin etme uğraşına göre daha fazladır. Uzmanlar bu tür tahminlerde çoğu kez yanıldıklarından, Wall Street camiası yanlış tahminler yaparken, yatırımcının doğru tahminler yaparak kâr etmesi imkânı teorik olarak var gibi rörünüyor. Ancak sadece teorik olarak… Kaç girişimci yatırımcı, profesyonel analistlerin en gözde uğraşı olan uzun vadeli gelecekteki kârları tahmin etme oyununda onları yenecek sezgi ve kehanet yeteneğine güvenebilir ki?

Dolayısıyla şu şaşırtıcı ama mantıklı sonuca varmak zorundayız: Yatırımcı, sürekli bir şekilde ortalamanın üzerinde performans gösterme şansına ulaşmak için (1) doğal olarak sağlam ve gelecek vaat eden ve (2) Wall Street’de yaygın olmayan politikaları uygulamak zorundadır.

Girişimci yatırımcı için böyle politikalar var mı?