Değerlerle Yolculuk
Aralık 2022
200 sayfa
Tabelalar asılmadan, makinalar çalışmadan, kapılar henüz açılmadan tamamladık ilk eserimizi. Kalbimiz ve beynimiz arasında bir köprü kurduk. 1987 yılı idi.
O gün üç kişiydik, bugün çokuz… “DELİ İŞİ” dedi herkes;
Ve şimdi değerlerimizle yürüdüğümüz Fibrobeton yolculuğumuzu sizlerle paylaşma zamanı. “İlham olması dileğimizle…”
Bu satırlarda çocukluk yıllarında başladığı iş yaşamındaki heyecanını ve şevkini bir an bile kaybetmeyen Dündar Yetişener ve çalışma
arkadaşlarının inandıkları değerlerden taviz vermeden, dünyanın zirvesine giden başarılı yolculuğunu, Fibrobeton’un öyküsünü bulacaksınız.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ
BETONUN SINIRLARI
TÜM KARDEŞLERİM
LONDRA’DAN İSTANBUL’A, İSTANBUL’DAN LONDRA’YA
WALT’IN GARAJI
BILL VE DAVE’İN GARAJI
RUTH’UN GARAJI
ABDÜL LATİF’İN GARAJI
JEFFERY’İN GARAJI
VİCDAN
FİBROBETON’UN GARAJI
SON SÖZ
KİTAPTAN BİR ALINTI
Abdülfettah Jandali, Suriye’nin Humus kentinde büyüdü. Beyrut’taki Amerikan Üniversitesi’nde okurken öğrenci eylemlerine katıldığı için bir süre hapis yattı. Sonra Wisconsin Üniversitesi’nde doktora yaparken katolik olan Joanne ile tanıştı. 1954 yazını Humus’ta geçirirlerken Joanne hamile kaldı ve San Fransisco’ya dönüp bir erkek çocuk doğurdu. Doğum ismi Abdül Latif Jandali idi ama oğlan hemen Paul ve Clara çiftine evlatlık verildi ve Steve ismini aldı. 13 yaşına geldiğinde Hewlett-Packard’da bir yaz çalıştı. Sonra da Atari’de işe girdi. 21 yaşına geldiğinde (1976), yine Steve ve Ronald isimli iki arkadaşıyla birlikte Hewlett-Packard’ın doğduğu ve artık müze haline gelmiş garaja 10 dakika mesafedeki evlerinin garajında bilgisayar yapmaya başladılar. İşi finanse etmek için iki Steve’den biri Volkswagen minibüsünü, diğeri de Hewlett-Packard hesap makinesini sattı. 12 gün sonra Ronald şirketteki %10 hissesini 800 dolara satarak ayrıldı (eğer bugüne kadar kalsaydı 235 milyar doları olacaktı). Kalan iki Steve şirketin logosu olarak kafasına düşmek üzere olan bir elmayla Newton’u seçtiler ama bir ay sonra basitleştirip sadece şirketin ismi olan elmayı kullandılar. Apple’ın piyasa değeri artık 2 trilyon doları çoktan geçmiş durumda.