• persembe@persembe.com

KARAR ANI

Ocak 2012 (2. baskı)
Inside the Investor”s Brain: The Power of Mind Over Money
Çeviri: Canan Feyyat
498 sayfa

Richard Peterson Silikon vadisi”nde psikiyatrist olarak birinci elden edindiği deneyimleri damıtmış ve davranışsal finans alanındaki bilgisini kullanarak başarılı bir yatırımcı olmak için gereken tüm duygusal nitleikleri tanımlamış. Karar Anı herkesin okuması gereken büyüleyici bir kitap, ama bunun da ötesinde okuduğunuz en kârlı kitap olabilir.
George Akerlof, Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi

İnsan beyni belli biçimlerde karar almak üzere tasarlanmış ve bunnu gerçekleştirebilecek şekilde donatılmış. Ancak ne yazık ki, finansal piyasalar söz konusu olduğunda “tasarımımız” ve “donanılmış” olduğumuz yapı bizi para kazanmaya götürmüyor. Richard L. Peterson”un dediği gibi, “Eğer düşünmek herkesi büyük yatırımcı yapsaydı, piyasa balonları ve panikler, yoksulluk, bağımlılık, onun da ötesinde insanı suç işlemeye kadar götüren açgözlülük de olmazdı. Neden mi? Çünkü düşünen beyin yaklaşık 100 milyon yıl önce evrimleşmişken, hisseden beyin en ilkel donanımlarımızdan biri (evcil hayvanlarımızla paylaştığımız bir şey) ve bu iki beyin her zaman uyum içinde çalışmıyor. Durum böyleyken, finans piyasalarının çetin dünyasında her iki beynimizi de nasıl yönettiğimiz büyük önem taşıyor. İşte bu önemli konu elinizdeki kitabın ana temasını oluşturuyor.

İÇİNDEKİLER

KISIM I. TEMELLER
Zihnimiz ve Piyasalar
Beynin Temelleri
Zihnin Kökenleri
Nörokimya
KISIM II. DUYGULAR VE FİNANS
Sezgiler
Para Duygular
Heyecan ve Açgözlülük
Aşırı Özgüven ve Kibir
Sıkıntı, Korku ve Gerginlik
Stres ve Ruhsal Çöküntü
Risk Sevdası
Kişilik Faktörleri
KISIM III. PARAYI DÜŞÜNMEK
Karar Almak
Seçeneklerinizi Çerçevelemek
Kayıptan Kaçınma
Peşin İskontosu
Sürü Psikolojisi
Grafik Oluşturma ve Veri Arayışı
Dikkat ve Hafıza
Yaş, Cinsiyet ve Kültür
KISIM IV. UYGULAMA
Duygu Yönetimi
Değişim Teknikleri
Davranışsal Finans Yatırımı

KİTAPTAN BİR ALINTI

Kişisel olarak korkuya eğilim öncelikle çevresel etkilere, yaşam deneyimlerine ve genetik arka plâna bağlıdır. Birçok yatırımcı hisse senetlerinde para kaybettikten sonra piyasanın volatilitesinden korkmaya koşullanır. Korkusu yüzünden de düşen bir piyasada, diğer bir deyişle ayı piyasasında kelepir kâğıtları yakalayamaz. Oysa kısa vadede en kelepir kâğıtlar korku düzetinin yüksek olduğu dönemlerde bulunur.

Neyse ki inanışlarımızı bilinçli olarak değiştirerek risk karşısındaki otomatik korku tepkilerimizi farklı kılmamız mümkün. Finansal riskten kaçınmayı azaltan çok sayıda psikoterapi tekniği olduğunu biliyoruz.